rianin.
Dieta wegańska ma wiele zalet zdrowotnych i wykazano, że obniża poziom cholesterolu, ciśnienie krwi i ryzyko chorób serca. Weganizm zmniejsza również ryzyko cukrzycy typu 2, niektórych rodzajów raka, otyłości i innych chorób przewlekłych.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele wegańskich substytutów mięsa, które są nie tylko zdrowsze, ale smakują równie dobrze, a nawet lepiej niż ich niewegańskie odpowiedniki.
Dieta wegańska to dieta roślinna, która wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym mięso, jaja i nabiał. To sposób odżywiania, który staje się coraz bardziej popularny wśród ludzi ze wszystkich środowisk.
Dieta wegańska może być dla Ciebie dobrym wyborem z wielu powodów:
Może pomóc utrzymać lub osiągnąć zdrową wagę.
Może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, nadciśnienia i innych problemów zdrowotnych.
Może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i niektóre rodzaje raka.
Może być dobre dla środowiska, ponieważ wytwarza mniej gazów cieplarnianych niż dieta przeciętnego Amerykanina.
Wegański plan posiłków jest łatwy do naśladowania, ponieważ koncentruje się na owocach, warzywach, produktach pełnoziarnistych i fasoli – produktach, które mają naturalnie niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość
Kuchnia taka jest również smaczna kolorowa
Wydaje się, że najzdrowsza dla człowieka jest kuchnia mieszana, w której używa się wszystkich produktów spożywczych, lecz na świecie istnieje także kuchnia wegańska. Wielu ludzi fascynują przepisy wegetariańskie, jak i przepisy wegańskie. Przeciętnemu zjadaczowi mięsa i nabiału trudno sobie wyobrazić to, jak można sporządzić jadłospis oparty na warzywach, owocach i nasionach. Natomiast weganie nieustannie udowadniają, że jest to możliwe i że kuchnia wegańska jest zdrowa. Kuchnia taka jest również smaczna, kolorowa i nie odbiera sił i energii.